Geslaagd en nu

Rijbewijs aanvragen en ophalen

Ben je geslaagd voor je rijexamen? Dan kun je je rijbewijs aanvragen bij het gemeentehuis of stadsdeelkantoor in je gemeente. Je moet hier meestal een afspraak voor maken. Na 5 werkdagen is je rijbewijspasje klaar. Je kunt het dan komen ophalen waar je het hebt aangevraagd. In sommige gemeentes is het ook mogelijk om je rijbewijs thuis te laten bezorgen.

Wat moet je meenemen?

Ga je naar het gemeentehuis om je rijbewijs aan te vragen? Neem dan het volgende mee:

Een goed­ge­lij­ken­de kleu­ren­pas­fo­to. De foto moet aan bepaalde eisen voldoen. Je mag bijvoorbeeld niet breeduit lachen en je oren moeten zichtbaar zijn. Je kunt de foto het beste laten maken door een professionele fotograaf. Een gel­dig legitimatiebewijs. Dit kan een pas­poort of iden­ti­teits­kaart zijn.
Je bromfietsrijbewijs als je dit hebt. Let op: Heb je niet de nationaliteit van een land uit de EU, Liech­ten­stein, Noor­we­gen, IJs­land of Zwit­ser­land? Neem dan een gel­di­ge ver­blijfs­ver­gun­ning mee. ​

Kosten

Meestal moet je de kosten voor je rijbewijs betalen op het moment dat je je rijbewijs aanvraagt. Een gewone aanvraag kost ongeveer € 50,=. Heb je meer haast? Dan kun je kiezen voor een spoedaanvraag. Hiervoor betaal je extra.

Rijbewijs aanvragen als 17-jarige

Vraag je al 17-jarige je rijbewijs aan? Dan moet je eerst de begeleiderspas aanvragen. Anders kun je geen rijbewijs aanvragen. Je hoeft de begeleiderspas nog niet in je bezit te hebben op het moment dat je je rijbewijs aanvraagt. De gemeente kan namelijk al zien of de aanvraag is geregistreerd.

Beginnersrijbewijs

Je eerste rijbewijs is een beginnersrijbewijs. Het ziet er hetzelfde uit als een normaal rijbewijs, maar de eerste jaren gelden er strengere regels voor beginnend bestuurders. Bijvoorbeeld voor het gebruik van alcohol. Je vindt meer informatie hierover op rijbewijs.nl.

Onze pakketten

Klantervaringen

Martin Schepers

Hele goeie rijschool. Neemt mooi de tijd en helpt je uitgebreid. Je leert niet alleen je examen te halen maar ook goed te rijden. Zeker aan te raden

Ceciel

Nadat ik veel lessen had gehad by meerdere rijscholen geloofde ik er niet meer in dat ik ooit mn rijbewijs zou halen, eerste keer dat ik andre ontmoette zei ik dan ook my wil jy niet in je lesauto hebben, ga zitten zei die & daar gingen we dan.
Andre stelde mij op mn gemak en we gingen mn angsten aanpakken & dat was best een opgave maar het is gelukt & dankzij andre heb ik mn rijbewijs in de pocket.
Als je een geduldige rij instructeur zoekt & vooral als je zoals mij faalangst heb zou ik echt andre aanraden.

Indy Kolkman

Gisteren in 1x geslaagd voor mijn rijbewijs! Hele leuke en leerzame rijlessen gehad. Hij neemt echt de tijd voor je. Een echte aanrader! Bedankt André voor de goed lessen