Over DE praktijk

De opleiding tot het auto (B) rijbewijs bestaat uit een theorie en een praktijk gedeelte. Voor het praktijk gedeelte rijden wij in een Renault Clio, en werken wij met moderne technieken zoals een navigatiesysteem, zodat je leert om op aanwijzingen via de navigatie een route te rijden. Ook oefenen wij op het zelfstandig rijden van een route naar een opgegeven punt. Dit is een belangrijk onderdeel van het praktijkexamen. Voordat je praktijkexamen doet adviseren we je om een tussentijdse toets te doen, deze is niet verplicht.

het Examen

LET OP NU ZELF DE EIGEN VERKLARING INVULLEN OP CBR.NL
ANDERS GEEN EXAMEN.

Je examen doe je in de regio waar je altijd les hebt gehad en je rijdt in de auto waarin je ook altijd hebt gereden tijdens de rijles. Het praktijkexamen duurt 55 minuten. Hiervan is ongeveer 15 minuten gereserveerd voor een introductie en de nabespreking met de examinator. Tijdens het rijexamen wordt er onder andere gelet op de beheersing van de auto, het kijkgedrag, voorrang verlenen en het rekening houden met andere weggebruiker. Ben je te nerveus om een gewoon examen te doen, dan is er ook de mogelijkheid om een faalangst examen te doen. Let op deze is wel duurder.

Belangrijk

Om voor een rijbewijs in aanmerking te komen dient men over een “goede” gezondheid te beschikken, daarom moet er een eigen verklaring ingevuld worden voor het examen. Lees deze zorgvuldig door. De vragen op de eigen verklaring staan ook op de site van het CBR. Moet je één of meer vragen met JA beantwoorden geef dit dan meteen door aan het CBR. Dit om vertraging of teleurstellingen te voorkomen.

 

TTT – Tussentijdse Toets

Bij de opleiding voor het praktijkexamen adviseren wij je om een tussentijdse toets (TTT) bij het CBR af te leggen, op deze manier kun je jezelf toetsen of je (bijna) klaar bent voor het echte praktijkexamen.

Een TTT is een proefexamen die verloopt als een echt examen en duurt ook net als een echt examen 55 minuten. Ook is dit een goede gelegenheid om alvast te wennen aan het rijexamen, daarnaast kan het je helpen om eventuele nervositeit weg te nemen. Een examinator van het CBR beoordeelt je rijvaardigheid alsof het een examen is en worden alle examenonderdelen bekeken. Na deze toets vertelt de examinator aan welke punten je nog wat extra aandacht aan moet besteden. Als je de bijzondere manoeuvres (2x) tijdens deze TTT goed uitvoert kun je hiervoor vrijstelling krijgen voor het eerste examen.

Tijdens deze TTT rijdt de rijinstructeur mee achterin de auto.